Dai vina pe factorii externi pentru fericirea ta?

Unii dintre noi sunt mai bogaţi, altii mai săraci material, unii din noi suntem mai atragători, alţii mai puţin atrăgători, unii mai sănătoşi, alţii mai bolnăvicioşi.

Auzim mult în jurul nostru afirmaţii şi credinţe de gen “am să fiu fericit(ă) când: voi obţine ceva mai pozitiv în viaţă, când o să am un nou loc de muncă, când voi avea un/o iubită(ă), când o să am un copil, o familie” etc.

Studii* corelate demonstrează faptul că toţi aceşi factori ne afectează fericirea, starea de bine subiectivă, în procent de aproximativ 10% (unii spun 8%, 12%, 18%)… vei întreba în continuare ce e cu restul de 90%. Cercetările arată că în măsură de aproximativ 50% genele sunt cele care afectează starea noastră de bine – aşadar se poate că te-ai născut cu gene “fericite”, eşti genetic construit(ă) în acest fel.

Rămâne însă încă aproximativ 40%. Ce este în această pare care reflectă un număr destul de mare?

 

7 factori care determină fericirea

Cei 40% despre care ne întrebam mai sus constau în acţiunile tale întentionate care pot crea starea de bine subiectivă pe care mulţi dintre noi o numim fericire.

Cum beneficiezi optim de cei 40%? Ce poţi face, prin ceea ce gândeşti, prin felul în care te comporţi zi de zi pentru a afecta starea ta de bine? Cercetătorii practic s-au uitat la ce fac oamenii care sunt fericiţi.

Studiile corelate arată că oamenii fericiţi:

  1. Sunt confortabili în a-şi exprima recunoştinţa. Ce este recunoştinţa? Robert Emmons, cercetător mondial în domeniul acesta, defineşte recunoştinţa ca fiind “un sentiment de uimire, mulţumire şi apreciere a vieţii”. Recunoştinta ne face să ne bucurăm de experienţele pozitive din viaţa noastră, ne previne să luam lucrurile de-a gata, neutralizează emoţii negative. Este aproape imposibil să fii recunoscător şi în acelaşi timp să fii lacom, invidios, rău sau nerăbdător. Cel mai simplu mod de a practica reunoştinţa e să faci un simplu exerciţiu. Fă-ţi un jurnal în care, timp de 4 săptămâni, în fiecare seară, enumeri lucrurile pentru care eşti recunoscător (/oare) în acea zi. Te poate ajuta şi instrumentul Puterea aprecierilor pozitive să faci asta, mai ales înspre alţii.
  2. Sunt de obicei primii care îi ajută pe alţii. Aici nu are sens să spunem prea multe – e simplu :).
  3. Tind să fie mai optimişti în legătură cu viitorul lor. Tu cum vezi viitorul? Cum te gândeşti la el – în termeni pozitivi sau negativi? Te poţi ajuta de acest instrument pentru a investiga mai in detaliu ce fel de emoţii predomină în viaţa ta: pozitive sau negative.
  4. Se bucură de micile plăceri ale vieţii şi trăiesc în prezent. Despre cum poţi să trăieşti în prezent vom reveni cu un instrument special dedicat acestui subiect.
  5. Fac din activitatea fizică un obicei. Tu ce sport practici? Ai vreun obicei la acest subiect?
  6. De cele mai multe ori sunt persoane spirituale sau religioase.
  7. Au şi ţin profund la obiective care au semnificaţie şi înţeles pe termen lung în viaţa lor.

 

Faptul că oamenii fericiţi includ cele de mai sus în viaţa lor nu înseamnă în mod direct că şi eu sau tu, dacă facem aşa ceva, vom fi fericiţi, însă sunt puncte pe care te provocăm să le anlizezi şi să decizi apoi, le incluzi în vreun fel în viaţa ta.

Dacă încerci ceva din cele de mai sus, nu uita că a face o schimbare semnificativă implică un proces. Cercetările arată că e nevoie de 3,5 luni pentru a deprinde un nou obicei, aşadar stabileşte-ţi obiective măsurabile, fă-ţi un plan de acțiune și urmează-l, perseverează şi ai răbdare cu tine.

 

Sursa articolului: snt.ro autor: Iulia Sara

Sursa foto: Patrycja Kwiatkowska de la Pixabay

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.