Imunitatea este ceea ce ne preocupă pe toți mai ales în sezonul rece și mai ales pe părinții care au au copii mici. Orice mamă știe despre alimentele care îi întăresc copilului imunitatea, dar puțini cunosc că nu doar mâncarea este în stare să o facă.

Un studiu recent a arătat că imunitatea noastră ar putea depinde și de viața pe care o avem, de ceea ce ne înconjoară și de varietatea impresiilor pe care le avem zilnic.

Deja se cunoaște că mediul înconjurător ne influențează sistemul imunitar mai mult decât genele.

În articolul publicat în Frontiers in Immunology, cercetătorii Universității Reginei Maria din Londra scriu că activitatea limfocitelor T depind în mare parte de cât de variat este mediul din jurul individului. Limfocitele T sunt unele dintre cele mai cunoscute celule imune. Anume ele recunosc moleculele străine, omoară celulele infectate sau cele canceroase și tot ele sunt cele ce reglează puterea reacției imune.

Ce vrem să spunem când ne referim la un mediu variat? Experimentele au fost realizate în baza șoarecilor care trăiau, evident, în cuști speciale. În mod normal, în acestea nu se afla nimic altceva decât niște rumeguș. O parte din șoareci au primit însă o cușcă mai mare și pe lângă rumeguș li s-a mai pus niște surcele mai mari și alte resturi de materiale. La fel în „casa” acestora s-au mai amenajat niște tuburi din material și o roată pentru hamsteri.

După două săptămâni de astfel de viață interesantă, imunitatea animalelor s-a schimbat: atunci când limfocitele T au fost stimulate cu o substanță care indică pătrunderea unei infecții, acestea produceau mai multă proteină semnalizatoare, de care depinde răspunsul imun la o infecție. Ba mai mult, la celulele T, care au locuit într-o casă mai interesantă, s-a mărit activitatea a 56 de gene, legate de reglarea proceselor autoimune. Altfel spus, viața într-un mediu mai variat a avut o influență pozitivă asupra imunității.

Trebuie să menționăm că această concluzie s-a bazat pe experimentele cu celulele și substanțele care imitau o infecție și nu cu niște bacterii sau virusuri reale. Deși în viitorul apropiat, probabil se vor efectua și astfel de experimente.

Care a fost mecanismul în acest caz, urmează încă să aflăm, însă cel mai probabil nu este vorba doar despre faptul că șoarecii au făcut mai multă mișcare, examinând obiectele diverse din cușca lor, dar și despre faptul că aceștia au primit o grămadă de impresii senzoriale noi. Se poate de presupus că într-o atmosferă plictisitoare apare stresul, iar stresul influențează negativ sistemul imunitar.

Așadar, poate în loc să insiști să-i oferi copilului o legumă, pe care el n-o suportă, poate mai bine îi oferi ocazia să primească câteva impresii frumoase de la o călătorie sau de la o jucărie nouă?

Sursa: www.eushtiu.com

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.