Auzim adesea folosindu-se expresii care pun în lumină recunoștința și beneficiile ei, însă câți știm ce reprezintă ea cu adevărat? Recunoștința este atunci când ne exprimăm aprecierea și mulțumirile pentru lucrurile bune din viața noastră. Putem fi recunoscători pentru lucrurile pe care le primim, pentru oamenii care ne înconjoară și pentru lucrurile interesante pe care avem ocazia să le experimentăm și să le facem.
Recunoștința este mult mai profundă decât a spune "Te rog" și "Mulțumesc", este o mentalitate, una pe care o poți dezvolta și cultiva.
Un studiu din 2019 publicat în Journal of Happiness Studies a constatat că recunoștința este în strânsă legătură cu starea de fericire a copiilor. Acest lucru înseamnă că insuflarea recunoștinței către copilul tău, de la o vârstă fragedă, l-ar putea ajuta să crească și să fie mai fericit.
Potrivit unui studiu din 2008, publicat în Journal of School Psychology, copiii recunoscători tind să fie mai fericiți, mai optimiști și să aibă relații sănătoase cu cei din jur. De asemenea, ei se declară mai mulțumiți de școlile, familiile, comunitățile, prietenii și de ei înșiși. Copiii recunoscători tind, de asemenea, să ofere mai mult sprijin social și altora.
Benefic ar fi să le explicăm copiilor că manierele noastre arată că nu credem că ni se cuvine totul și că, de fapt, apreciem tot ceea ce ni se oferă. Puterea exemplului este esențială în aceste circumstanțe deoarece copilul în această perioadă imită ce fac adulții din jurul lui.
Recunoștința înseamnă să ajutăm persoanele aflate într-o situație dificilă, iar acestea pot fi vecinul de pe stradă, bunica sau cineva pe care îl cunoașteți. Puteți face acest lucru împreună sau îl poți încuraja pe micuțul tău să ajute el singur acea persoană.
Orice activitate de voluntariat întărește atât empatia cât și recunoștința. Ajutați la un adăpost pentru persoanele fără o locuință, la o cantină pentru săraci sau la o organizație non-profit. De asemenea, simplu ajutor acordat colegului tău la temele pentru acasă, fără a primi ceva în schimb, constituie o faptă valoroasă de voluntariat.
Exprimă-ți recunoștința pentru cei care au adus un plus de valoare în viața ta și trimite-le un mesaj scris, fie el pe o hârtie colorată, fie printr-un sms sau email.
Dacă apusul de soare este deosebit de frumos, comentați acest lucru. Dacă sunetul râsului unei alte persoane vă încălzește inima, spuneți-i acest lucru. Încurajează-i pe cei mici să caute momentele lor inspirate de admirație și să le împărtășească cu tine.
Luați-vă cinci minute la sfârșitul zilei pentru a întreba copilul pentru ce este recunoscător pentru acea zi. Căutați motive pentru care ați fost mulțumiți sau bucuroși în acea zi.
Luați-vă un moment la cină pentru a împărtăși ceea ce vă face să fiți recunoscători. Mergeți în jurul mesei, acordând fiecărui membru al familiei șansa de a-și exprima recunoștința. Complimentați bucătarul și mâncarea de la acea masă.
Încurajează copiii să facă același lucru. Împărtășiți lucrurile pe care le apreciați la o altă persoană, fie că vorbim, de un accesoriu nou, de aspectul fizic sau de valorile pe care acea persoană le deține.
Acesta poate fi în orice formă care funcționează cel mai bine pentru vârsta, nivelul de îndemânare și dorința copilului dumneavoastră. Unii copii vor dori să petreacă timp scriindu-și gândurile. Alții pot fi mai apți să își exprime recunoștința prin desen sau pictură. Încurajează orice formă de exprimare!
Încurajează copilul să scrie o scrisoare către cineva care l-a impresionat. Dacă se simte confortabil, faceți o vizită la acea persoană pentru a citi scrisoarea cu voce tare. Dacă nu, trimiteți-o prin poștă sau email.
Lasă jurnalul undeva unde toată lumea îl poate accesa și provoacă familia să scrie în el ori de câte ori se simte recunoscătoare. Lăsați mesaje drăguțe și haioase celorlalți membrii ai familiei.
Ajută-ți copilul să câștige banii și să cumpere un cadou pentru o persoană dragă sau faceți un cadou handmade împreună. Cu siguranță, nivelul entuziasmului și al stării lui de bine va crește considerabil.
Găsiți partea pozitivă în situațiile mai puțin plăcute și vorbiți cu ceilalți despre acest lucru. Optimismul este în strânsă legătură cu recunoștința și acumularea de energie pozitivă și motivație.
Încurajează copiii să adauge într-un recipient special destinat gândurilor de recunoștință, ori de câte ori se simt recunoscători pentru ceva sau pentru cineva. Poate face acest lucru oricând, singur sau însoțit de altcineva
Organizațiile nonprofit servesc oamenii nevoiași și în această perioadă a anului sunt mereu în căutare de bunuri de primă necesitate, mese și cadouri pe care să le ofere celor în nevoie. Fă acompaniat de copii donații către cei în cauză, pentru a transmite puterea exemplului.
O atitudine de recunoștință este un mod pozitiv de a privi viața. Recunoștința poate crește fericirea copiilor noștri, îi învață să fie mai empatici și îi ajută să fie mai recunoscători pentru tot ceea ce au. O emoție pozitivă duce la alta. Atunci când ne exprimăm recunoștința ne simțim bine, ne simțim fericiți. S-a dovedit că recunoștința atrage atenția de la emoțiile negative și reduce sentimente precum invidia sau frustrarea.
În ceea ce privește transmiterea și dezvoltarea valorii de recunoștință, puterea exemplului pe care adultul o are, este esențială, iar în funcție de activitățile pe care tu le ai în acest sens, copilul va dori să îți urmeze exemplul, sa fii modelul lui.
Atunci când ne simțim recunoscători pentru bunătatea cuiva față de noi, este mai probabil să facem o faptă bună în schimb, iar mulțumirea oamenilor va face mai probabil ca aceștia să facă din nou un astfel de gest. Emoțiile pozitive echilibrează emoțiile negative. Acest tip de gândire pozitivă diminuează stresul și anxietatea.
După cum spune Charles Dickens, “Întotdeauna exista ceva pentru care sa fii recunoscator.”
Opinii
Părerea ta contează.