În încercarea de a căuta o definiție a psihologiei ar trebui să ne întrebăm dacă putem defini ce este sufletul, ce este psihicul sau ce este ființa umană în totalitatea sa. Cred că cel mai simplu ar fi să pornim de la etimologia termenului. Astfel, cuvântul psihologie provine din limba greacă, unde psyché reprezintă suflet, iar logos reprezintă știință. Consider că orice încercare de a defini psihologia, poate să ne conducă doar la o îngrădire a ceea ce înseamnă de fapt întregul Univers al ființei umane, pornind de la comportament, reacții, procese cognitive, răspunsuri la stimuli, trăiri și experiențe. Fiecare om este unic pe acest pământ și merge pe drumul său „însoțit” de un anumit bagaj, o anumită istorie, conturând anumite proiecții și dorințe, având anumite necesități, iar toate acestea nu pot fi definite, nici măcar studiate în integralitatea lor, astfel încât prefer să spun că ființa umană și viața în sine reprezintă un Dar.
Totul pleacă de la gândurile noastre, de la emoţiile pe care suntem capabili sau nu să le stăpânim, de la modul în care ne percepem, care ar trebui să fie orientat către o direcţie optimistă, pozitivă, luminoasă, să ne vizualizăm ca nişte persoane sănătoase şi puternice, care se află în deplină armonie cu tot ceea ce le înconjoară. Poți să afli mai multe detalii cu privire la legătura dintre starea de boală apărută în plan fizic și cauzele din plan psihologic accesând articolul despre psihosomatică.
Practica terapeutică este o disciplină ce se află mereu în dezvoltare, astfel că psihologia își găsește aplicabilitatea în diverse domenii precum: medicină, educație, sport, asistență socială, drept, artă, resurse umane, publicitate, dar și în domeniul organizațional, militar, judiciar și al siguranței naționale.
Mi-aş dori ca psihologii psihoterapeuţi să se regăsească apreciați la adevărata lor valoare, să fie integraţi cu adevărat și în spitale şi în marile clinici, astfel încât să poată ajuta cât mai mulţi oameni aflaţi în suferinţă. Trebuie acordată doar o şansă privind perspectiva și menirea psihologului ca și cadru terapeutic specializat, în primul rând pentru alinarea celor suferinzi.
În prezent, psihoterapia online poate reprezenta o soluție, mai ales în perioada dificillă pe care o traversăm, în care pot apărea cu ușurință stări de depresie, anxietate, atacuri de panică, manifestări psihosomatice și, fiecare dintre noi, se confruntă cu situații stresante în fiecare zi. Despre psihoterapia online poți afla mai multe și mai ales, care sunt avantajele acesteia și de ce ar fi indicat să planifici ședințe de psihoterapie online, într-o perioadă în care suportul psihologic se dovedește a fi extrem de necesar.
Dacă ești în căutarea unui psiholog bun poți să ne contactezi foarte ușor în vederea programării unei ședințe de psihoterapie, accesând pagina de contact.