În această perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi, în aceste momente în care stările de panică și anxietate se intensifică, nivelul de stres este foarte ridicat, momente în care procesul de comunicare și afectivitate interumană suferă interferențe, terapia online se poate dovedi de mare ajutor, mai ales atunci când este necesar să petreci mai mult timp în casă, iar brusc, programul zilnic este modificat complet, timpul se dilată, iar din toate direcțiile ești bombardat cu informații din ce în ce mai terifiante.

Numeroase studii au arătat faptul că terapia online poate să fie de un real folos în diverse cazuri, fiind combinată și cu terapia cognitiv-comportamentală (*Haberstroth et al., 2007; Shaw, H.E., & Shaw, S.F., 2006; Trepal et al., 2007, Barak et al., 2008).

 

Avantajele terapiei online:

  • Accesibilitate și confort

Poți să discuți cu terapeutul tău din orice loc dorești;

Accesibilitate pentru persoanele care sunt limitate din punct de vedere fizic;

 

  • Costuri mai reduse

În această situație nu mai cheltui bani pentru mijloacele de transport, benzină etc. și nici nu îți mai pierzi timpul și răbdarea pe drum, în aglomerație;

 

  • Semi-anonimatul

Internetul poate oferi un nivel crescut în ceea ce privește anonimatul, ceea ce poate permite un nivel mai ridicat de încredere, dar și un tip de comunicare mult mai deschisă.

 

  • Consecvența

Terapia online scade numărul absențelor motivate de vreme proastă sau în caz de restricție a circulației (cum este cazul situației prezente, în care este recomandată limitarea deplasărilor ca necesitate de prevenție și de scădere a riscului de contaminare cu coronavirus), ceea ce îți permite să participi la ședințe într-un mod regulat;

 

  • Flexibilitatea

În mediul online ai acces la nenumărați terapeuți, astfel încât ai posibilitatea să-ți alegi ceea ce se potrivește cel mai bine cu tine și cu programul tău. Te rog doar să nu uiți ca, înainte de a lua orice decizie, indiferent de școala din care provine terapeutul, să verifici și registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică pe care îl găsești la https://www.alegericpr.ro/index.php/registre

 

  • Confortul psihologic

Sunt foarte multe persoane care se simt jenate de faptul că trebuie să meargă la clinică și că astfel, vor fi observate de toate celelalte persoane din jurul lor sau se vor întâlni acolo cu cineva cunoscut și acesta le va judeca; terapia online înlătură, astfel, aceste preconcepții cu care pot să vină unii clienți/pacienți la ședința față în față.

 

  • Moduri diverse de comunicare

În plus față de ședințele realizate prin aplicațiile cu accesibilitate de comunicare video, se mai poate utiliza cu succes și comunicarea scrisă (prin e-mail sau altă formă de trimitere de mesaje scrise) în cadrul terapiei online, astfel atât psihoterapeutul, cât și clientul/pacientul vor fi mult mai atenți la modul în care vor comunica, iar persoanele care au o problemă în a se exprima verbal, vor găsi astfel o cale mult mai simplă de comunicare.

 

Poți să programezi cu ușurință o ședință de terapie online urmând link-ul de contact.

 

 

*Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M., Shapira, N. (2008). A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions. Journal of Technology in Human Services, 26(2-4):109-160.

Haberstroth, S., Duffey, T., Evans, M., Gee, R., & Trepal, H. (2007). The experience of online couselling. Journal of Mental Health Couselling, 29, 269-282.

Shaw, H.E., & Shaw, S.F. (2006). Critical Ethical Issues in Online Couselling: Assessing Current Practices with an Ethical Intent Checklist. Journal of Couselling and Development,84, 41-53.

Trepal, H. Haberstroth, S. Duffey, T., & Evans, M. (2007).Considerations and Strategies for Teaching Online skills: Establishing Relationships in Cyberspace. Cousellor Education and Supervision, 46, 266-279.

 

Sursa foto: pixabay.com