Un vechi proverb oriental spune: „Pentru a aplauda, ai nevoie de două palme”. Pentru ca un conflict să se declanșeze, ai nevoie de două sau mai multe persoane. Dacă o singură persoană își va păstra calmul, atunci cel mai probabil nu va exista niciun incident. Fapt demonstrat.

Însă cum ai putea să îți păstrezi calmul?

Poți fi o persoană imună la conflicte, știind un simplu secret. Tot ceea ce îți spune interlocutorul – este proiecția conflictului din interiorul său. Nu are nicio legătură cu tine. Pur și simplu ai căzut sub mâna lui într-un moment nepotrivit.

Atunci când cineva îți spune ceva de genul: „ești nepoliticos” sau „habar nu ai ce vorbești” – poate să te rănească profund. Ce drept are el să îți vorbească așa? Cine se crede el? De regulă fie te superi, fie începi să te cerți cu el și să îți aperi demnitatea.

Iar acum imaginează-ți o altă situație. Se apropie de tine o persoană și țipă că este foarte nepoliticos și habar nu are ce vorbește. Un asemenea comportament cel mai probabil îți va stârni doar un zâmbet și nimic altceva.

Păi iatăorice acuzație care o primești din partea unei alte persoane nu este decât reflexia stării sale interioare sau mai bine zis, a conflictului care nutrește în interiorul său. Dacă acea persoană nu ar avea un conflict interior, nici măcar nu te-ar observa.

Cineva întotdeauna va spune despre ceea ce îl/o deranjează personal. Și asta s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu interlocutorul său. În orice conflict, o persoană va acuza pe cealaltă de ceea ce nu îi place la sine sau ceea ce nu poate accepta la propria persoană. Acuzațiile nu sunt despre tine, acuzațiile sunt despre ea. Comunicare cu tine a scos la iveală aceste neajunsuri.

Studiază atent oamenii care au obiceiul de a intra în conflict și încercă să aplanezi situația prin a nu răspunde provocărilor. Cel mai probabil trece printr-o perioadă mai grea și asta e singura cale prin care își pot orienta atenție de la problemele personale spre problemele altora.

În orice conflict, înlocuiește „Tu” cu „Eu”. Zâmbește. Ca și cum persoana respectivă se acuză pe sine în public.

Fii de acord, acum că ai o înțelegere mai fină asupra problemei îți va fi mai ușor să răspunzi acelor persoane cu calmitate și reținere.

 

Sursa: stiminunata.ro

Sursa foto: Erik Karits de la Pixabay

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.