“Ziua de azi e bunul nostru cel mai de pret.”

  DOMINIQUE LOREAU

In vremurile pe care le traim, cel mai adesea uitam sa dam valoare timpului nostru. Uitam sa ne facem timp pentru noi. Oare ne traim viata sau viata ne “traieste” pe noi? In fiecare dimineata, aproape obsesiv si descurajator, ne trezim si realizam ca avem prea multe pe cap. Suntem obositi, stresati si lipsiti de energie. In continuu ne spunem: nu am timp! Cum ar fi viata noastra daca ne-am spune de fiecare data, cand incepem o noua zi, azi am timp pentru tot…

Cauza oboselii, a lipsei de entuziasm, a rutinei cotidiene este adesea abundenta de lucruri care ne golesc, ne uzeaza si ne obliga sa ne gasim mai multa energie, incercand tot felul de remedii care, nu dupa mult timp se dovedesc a fi epuizante.

Starea de nemultumire ne vine dintr-o supraincarcare, dintr-un exces. Cum l-am creat? Simplu: ne este greu sa ne definim ce este esential pentru noi, ce ne este suficient pentru a fi noi insine. Si de ce nu reusim acest lucru? Pentru ca nu stim cu adevarat cine suntem, ce ne place, ce avem nevoie si de ce ne putem lipsi. Si de ce nu ne cunoastem pe noi insine? Pentru ca… “nu avem timp”.

Ce ne mananca timpul? Goana dupa acumulari, multitudinea de optiuni, dorinte din ce in ce mai greu de controlat si, de ce nu, fuga de propriul eu. Oamenii care sunt tot timpul ocupati, refuzandu-si dreptul de a nu face nimic” uneori, sunt oameni care fug de ei insisi. Nu le e bine doar cu ei, nu si-au gasit propriul drum si au nevoie sa se afunde in cat mai multe treburi. Apoi ii auzi intrebandu-se: cand au trecut anii? La polul opus sunt oameni care sustin ca au prea mult timp liber si se plictisesc. In mod normal, nu ar trebui sa ne plicitisim stand cu gandurile noastre”, savurand clipa prezenta, traind in “aici si acum”.

Sa fim responsabili, profitand de clipa de acum, pentru ca e unica si nu se mai intoarce! Sa dam valoare timpului nostru, multumind in fiecare diminieata, zilei care incepe si fiind constienti ca de noi depinde ce facem cu ea, iar seara, la culcare, sa-i multumim din nou!

Traiti clipa prezenta si nu veti mai simti oboseala. Obisnuiti-va sa fiti preocupati de ceea ce faceti in momentul prezent si nu de ceea ce aveti de facut mai tarziu. Evitati sa mai aduceti trecutul in prezent sau sa mai proiectati prezentul in viitor. Traiti in “aici si acum” fara graba. Clipa de acum e cladita pe experienta clipei trecute si genereaza suflu clipei viitoare. Pentru a da un plus de savoare si bucurie “clipei de acum”, apelati la ritualuri.

MONTAIGNE spunea ca “o viata traita pe deplin in momentul prezent este imbogatita si hranita de ritualuri”. Ritualurile sunt cele care ne ajuta sa facem fata mai usor sarcinilor cotidiene, avand o atitudine relaxata. O ceasca de cafea dimineata, cateva clipe petrecute in pauza de masa privind pe fereastra (cerul, soarele, ploaia, etc.)… Alcatuiti-va ritualuri si schimbati viteza. Incetiniti ritmul si timpul va va fi prieten.

Bunicii nostri aveau timp. Stiau sa traiasca “clipa de acum” si, desi nu aveau atata informatie cata avem noi astazi, stiau cu claritate cine sunt, ce au de facut si cum sa traiasca. Aveau ritualuri simple, insa bine definite pentru tot ce faceau si acest lucru ii facea sa fie plini de energie tot timpul. Nu aveau stari de depresie si nu-i auzeai sa spuna ca se plictisesc. Bunicii nostri aveau putine optiuni din care sa aleaga, fie ca era vorba de mancare, imbracaminte, etc. Si erau sanatosi, linistiti si stiau sa se bucure de viata. Sa ne amintim de fotografiile lor: cat de eleganta era bunica, cat de sobru era bunicul… Aveau putine haine, insa de o foarte buna calitate. Cat despre bani, chiar daca erau putini, stiau cum sa le dea valoare.

Astazi avem mai multi bani, mai multe oportunitati si, totusi, ne este foarte greu sa alegem, ne este dificil sa luam decizii, sa ne organizam existenta. Si asta ne “mananca timp”!

Si cand nu mai stim ce sa alegem, incepem sa acumulam. Acumularile, de orice natura ar fi ele, necesita timp pentru a fi intretinute. Luam din timpul nostru si-l dam lucrurilor pe care le posedam. Si cum iesim din acest vartej? Incepand sa traim natural, in siguranta si confort, fara sa ne luam griji in plus. Cheltuind banii cu stil si folosind cu gust tot ceea ce detinem. Alcatuindu-ne ritualuri pentru cele mai banale sarcini existentiale si facand din micile placeri, obiceiuri sacre, care sa ne readuca pofta de viata, zambetul pe buze si linistea in suflet.

Simplificandu-ne existenta, si astfel vom avea mai mult timp pentru noi.

 

 

Sursa: calatoriasufletuluimeu.ro; articol de: Lavinia Ulmeanu

Sursa foto: RÜŞTÜ BOZKUŞ de la Pixabay

Opinii

Nici o opinie la aceasta pagina.

Părerea ta contează.